torstai 3. lokakuuta 2013

Aamulypsyllä

Paljon on tapahtunut viime päivityksestä. Toinen viikko Muriwaissa meni melko samalla tavalla kuin ensimmäinenkin, ja oli tosi mukavaa. Lauantaina otin sitten bussin Aucklandista New Plymouthiin, ja tiistaina aloitin uudessa Wwoofing paikassa yhdessä kahden tosi mukavan saksalaistytön kanssa Stratfordissa.

Tämä Wwoofing kokemus onkin sitten täysin erilainen kuin ensimmäinen. Tällä farmilla on 260 lehmää, jotka lypsätään kahdesti päivässä, eli hommaa täällä riittää. Mä sainkin sitten onnekkaana ensimmäisen lypsyvuoron, joka alkoi mukavasti aamuviideltä.

Kokemus oli kyllä aikamoinen, ensin olin kyydissä kun perheen isä Chris ajoi mönkijällä ja ohjasi lehmät lypsyvajaan. Kun kaikki viimeisetkin itsepäiset lehmät oli saatu oikeaan paikkaan, päästiinkin sitten tositoimiin. Tietty määrä lehmiä sisään vajaan tiiviiseen riviin, lypsykoneet utareisiin, uudet lehmät riviin toiselle puolelle, lypsykoneet irti ensimmäisistä lehmistä ja kiinni toisiin, ja ensimmäisten lehmien utareisiin ruiskutettiin jotain puhdistavaa ja hoitavaa ainetta, lehmät ulos, seuraavat sisälle ja niin sitten jatkettiin n. 1,5h. 

Jos lehmä nosti häntänsä pystyyn, piti reagoida nopeasti ja juosta karkuun, jos halusi välttyä lehmänlanta suihkulta. Mun ei tarvinnut sitä onneksi vielä kokea, ja toivottavasti ei tarvitse jatkossakaan :D


Chris kertoi, että näiden lehmien maidosta tehdään mm. Tip Top jäätelöä, joka on tosi suosittu paikallinen jäätelömerkki. Ja klassikkomaku Hokey Pokey on kyllä niiiin hyvää!Chris ja saksalaiset tytöt Alex ja Nele iltapäivävuorossa, ja hauskaa näyttää olevan ;)

Ruokittiin myös pieniä vasikoita, ja ne oli kyllä aika hauskoja otuksia. Erotettiin myös vastasyntynyt vasikka emostaan, mikä oli vähän surullista katsottavaa. Vasikka laitettiin traileriin ja ajettiin aika pitkä matka vasikkavajaan, ja koko matkan ajan emo juoksi trailerin perässä surkeasti ääntelehtien yrittäen päästä vasikan luokse.

Mutta kokemus oli kokonaisuudessaan kyllä tosi mielenkiintoinen, ja olenpahan nyt oppinut yhden ei niin tavallisen taidon :)Ja pääsin ajamaan traktoria, how cool! ;)1 kommentti:

  1. Olipas taas elämys lukea juttu ja nähdä kuvat!!!! Uskomatonta! Lehmistä ja jäätelöstä tulee mieleeni edellinen työnantajani Arla Foods. Terkuin Asta

    VastaaPoista